Ajánló: 2011. márciusMore news

Az aktuális ajánlót Balogh Gitta állította össze.

StIlonaBor: Valahogy én is úgy vagyok, mint a kultúr(sznob) borivók többsége: télen inkább vöröset iszom, a nyár számomra a rosé, de még inkább a roséfröccs szezonja, a fehérbort pedig tavasztól őszig, mikor-hogy, de télen semmiképp. Mostanában mégis azt veszem észre, hogy az évszak dacára egyre gyakrabban akad a kezembe egy nagyon tartalmas fehér, a Bodorkós Norbert nevével fémjelzett Szent Ilona Borház (Kreinbacher birtok) 2007-es St. Ilona olaszrizlingje. A halvány szín és a visszafogott illat után a korty rendesen odateszi: lendületes sav, zamatos gyümölcsök, somóli mineralitás, és amilyen kerek, olyan veszettül itatja magát. Az ásványos, sós utóízt még sokáig nyalogathatjuk a szánk széléről.

jamiroquai

Zene: Találós kérdés: Derrick McKenzie, Sola Akingbola, Rob Harris, Matt Johnson, Paul Turner, na kik ők? Nakik? Nem tudjátok, mi? Ok, elárulok még egy nevet, és akkor meglesz: Jay Kay. Igen, az a békaszájú pali a hülye sapkában (egyébként buffalo man), a hülye mozgásával, az a hogyishívják: Jamiroquai. A fenti somlói mellett ők a másik aktuális addiktív, tőlük is éppen a 2006-os kétszeres platinalemez a High Times: Sigles 1992-2006 album, melyen imádott brit acid jazz / jazzfunk bandám 2006-ig megjelent legnagyobb nótái találhatók. És bár sok kedvencem – mint pl. a Stillness in Time, a Half the Man vagy a Light Years – lemaradt a lemezről, cserébe viszont helyet kaptak rajta olyanok, mint a Seven Days in Sunny June, a Radio, és a When You Gonna Learn. Ha 28-án kiugrunk Bécsbe, akkor élőben is hallhatjuk őket megint, éjjenéjjenéjjen!

1

Program: A Tűzraktér Független Kulturális Központ és Alkotóház honlapja szerint „A Tűzraktér Független Kulturális Központ és Alkotóház VI. kerületi önkormányzattal folytatott tárgyalásai a napokban megdöbbentő fordulatot vettek. … Március 31-vel a 374 főt befogadó alkotóházunkat kiürítésre kötelezték!” Sajnos tehát elképzelhető, hogy a Tűzraktér márciusi programjai soha vissza nem térő alkalmat jelentenek, hogy ellátogassunk a Szirtes Filmklub éppen aktuális vetítésére, vagy szerdánként este 9,00 órától “Ínhüvelygyulladásig” professzionális örömzenét (jazz jam session) hallgassunk.